Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

De ce ar trebui sa ceri amanarea taierii cordonului ombilical

Taierea cordonului ombilical este un subiect controversat, abordat de specialisti din intreaga lumea. Este binecunoscut faptul ca acest cordon reprezinta legatura dintre mama si fat in perioada celor 9 luni de sarcina. Totusi, acesta este important si in primele minute dupa nastere. Pentru a putea intelege de ce este recomandat sa amani putin taierea cordonului ombilical, iti vom prezenta principalele argumente aduse de catre specialisti.

In urma unui studiu desfasurat in 1995 si publicat apoi pe US National Library of Medicine s-a demonstrat ca bebelusii a caror taiere a cordonului ombilical a fost intarziata, au beneficiat cu 32% mai mult volum de sange decat bebelusii a caror cordon ombilical a fost taiat imediat dupa nastere.

Dr. Nicholas Fogelson afirma "Delayed cord clamping clearly increases fetal haemoglobin, blood volume and iron stores. The evidence supports a clinical benefit of delayed clamping". (Intarzierea taierii corndonului ombilical determina cresterea hemoglobinelor, a volumului de sange si a cantitatii de fier din organism. Dovezi stiintifice sustin beneficiile medicale determinate de taierea tarzie a cordonului ombilical)

Si Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine intarzierea taierii cordonului ombilical, afirmand ca: „Pentru toate nasterile se recomanda intarzierea cordonului ombilical (cu unul la trei minute dupa nastere) in paralel cu inceperea simultana a procedurilor esentiale de ingrijire a noului nascut.”

 Beneficiile taierii tarzii a cordonului ombilical

 Robert Lim enumera principalele beneficii ale taierii tarzii ale cordonului ombilical:

1. nou nascutul are o greutate mai mare la nastere
2. nou nascutul primeste prin cordonul ombilical o cantitate mai mare de sange
3. cantitatea de globule rosii (hemoglobine) a bebelusului creste smenificativ
4. scade cu 50% riscul aparitiei anemiei la bebelus (creste cantitatea de fier din organism)
5. nou nascutul primeste o cantitate mai mare de oxigen si nutrienti

Un alt studiu desfasurat in 2013, a incercat sa observe diferentele dintre bebelusii a caror cordon ombilical a fost taiat imediat dupa nastere si bebelusii a caror cordon ombilical a fost taiat dupa cateva minute. Rezultatele cercetarii au evidentiat o diferenta semnificativa cu privire la cantitatea de hemoglobina, care a fost mai ridicata in cazul nou nascutilor care au beneficiat de cordonul ombilical mai multe minute dupa nastere.

O alta cercetare desfasurata in 2013 de catre Department of Obstetrics and Gynecology at the University of Granada, sub conducerea specialistei Catalina de Paco Matallana a observat faptul ca intarzierea taierii cordonului ombilical este foarte benefica pentru:

  • copiii care se nasc cu o greutate scazuta
  • bebelusii a caror mama a reprezentat o deficienta de fier in timpul sarcinii
  • bebelusii nascuti prematur

Asadar, precum ai putut observa, exista o serie de studii desfasurate in intreaga lume care sustin taierea tarzie a cordonului ombilical. Din pacate, unii medici, din lipsa de timp, ignora acest aspect, privand bebelusul de beneficiile cordonului ombilical dupa nastere. Noi te sfatuim sa abordezi acest subiect cu medicul si sa ii ceri sa astepte cateva minute dupa nastere, inainte de a taia cordonul ombilical.

Surse:

http://www.scienceandsensibility.org/common-objections-to-delayed-cord-clamping-whats-the-evidence/

http://www.medicalnewstoday.com/releases/70525.php

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD004074.pub3/abstract

http://www4.hku.hk/hongrads/index.php/archive/graduate_detail/201

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7612098

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie