Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Copilul meu musca. Cand este joaca si cand este comunicare?

Copiii sunt speciali, deosebiti, sunt parte din noi. Candva si noi am fost copii si era tare bine! Acum suntem parinti si jucam un alt rol in piesa numita: „De-a mama, tata si copilul”. Un rol nu tocmai usor pentru care insa, ne-am asumat responsabilitati, nu doar financiare si sociale ci, mai ales sufletesti.

De ce musca copiii

Copiii cand sunt mici isi exprima nevoile prin plans. De exemplu plang cand le este somn, plang cand le este foame, sau au o alta nevoie. Crescand, ei descopera si alte modalitati de a comunica si de a descoperi lumea ce ii inconjoara si cu care incep sa faca cunostinta. Una dintre aceste metode este muscatura, care se manifesta mai mult in perioada 6 – 18 luni.

Pe langa motivele enumerate mai sus, copiii mai musca si pentru ca:
Intre 0-3 ani este parte a un comportament normal specific fazei orale;
Sunt nemultumiti sau chiar stresati  din motive precum schimbarea domiciliului, venirea pe lume a unui alt copil, schimbarea cresei. La aparitia unui fratior, copilul poate sa apeleze la muscatura, pentru a arata ca este gelos. Muscand, copilul vrea sa spuna ca noul membru al familiei il deranjeaza, ca ocupa prea mult loc.
Poate fi vorba de un mijloc de a se afirma. Prin gestul de a musca copilul se opune unei autoritati.
Se afla in faza lui „Nu” (varsta de 2 ani), poate dezvolta acest reflex ca forma de opozitie. El apeleaza la aceasta metoda pentru a-si exprima mania, nemultumirea sau pur si simplu pentru a-si infrunta parintii.

Cum este bine sa reactionam?

In primul rand, nu il lasati sa muste. Apoi spuneti-i ca acest mod de comunicare nu il ajuta sa transmita ceea ce doreste;
Nu il muscati, sub nicio forma pentru a-i arata ca muscatura doare.
Ii spuneti ca nu este voie sa muste iar tonul in care transmiteti aceasta informatie se impune a fi unul ferm;
Nu ii spuneti niciodata „pentru ca ai muscat, esti un rau” „ pentru ca ai muscat, nu te mai iubesc” sau „nu esti dragut”; reactionand in acest mod ii transmitem copilului ca, el chiar este rau, sau ca nu il mai iubiti si va incepe sa se comporte intocmai etichetei puse. Sa nu uitam ca el incearca pur si simplu sa se exprime;
Creati o diversiune, pentru a evita sa puneti accentul pe incident sau pe motivele care l-ar putea determina pe copil sa actioneze astfel fara a dramatiza gestul. Daca va indreptati atentia in alta parte, el va intelege ca nu va retine atentia,  si implicit ca nu are castig de cauza, cu asemenea gesturi.

In perioada varstei de doi, trei ani, este posibil ca uni copii sa muste mai des, caz in care potate fi nevoie de unele masuri mai drastice. O astfel de masura ar presupune sa asezati copilul pe un scaun sa se calmeze, pentru 1 minut. Utilizarea unei clepsidre poate fi utila, pentru ca in acest mod, copilul va vizualiza aspectul temporal al faptelor sale.

Cea mai importanta calitate pe care trebuie sa o cultivam in relatia cu copiii nostri, este rabdarea si consecventa in ceea ce spunem si facem.
In situatia in care copilul are peste 3 ani si continua sa muste este bine sa consultati in specialist pentru ca identifica si alte cauze ale acestui tip de comportament.

Ca parinti suntem responsabili de modul in care copilul nostru face cunostinta cu lumea, e datoria noastra sa incercam sa ii intelegem si sa ne aplecam asupra nevoilor lor conform varstei. Ca parinti ii linistim pe copiii nostri, atunci cand reusesc sa isi exprime emotiile doar prin gesturi, nu si prin vorbe, ii intelegem, ii ascultam si gasim raspunsurile potrivite si reale la intrebarea: De ce musca copilul meu?
Oricare ar fi situatia, e bine sa nu uitam ca exista raspunsuri si solutii la intrebarile noastre

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | ANPC | SOL

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this