Reprezentand o sursa importanta de nutrienti si antioxidanti, prunele sunt fructele care nu ar trebui sa lipseasca din lista ta de cumparaturi din timpul verii. Din fericire aceste fructe cresc chiar la noi in tara si au un gust aromat, pe placul copiilor.
Continutul nutritiv si beneficiile prunelor
Aceste fructe sunt extrem de sanatoase si hranitoare deoarece dispun de un continut nutritiv bogat in vitamine (vitamina A, B2, C), fibre, minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu) si antioxidanti.
Concentratia de vitamina C din compozitia prunelor contribuie la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea imbolnavirii copilului. Unele studii afirma faptul ca o singura pruna poate asigura 10% din necesarul zilnic de vitamina C.
De asemenea, aceste fructe dispun de vitamina A (betacaroten) care are rolul de a intari dantura copilasilor, de a imbunatati vederea si de a oferi pielii un aspect mai placut. Vitamina A este recomandata copiilor in special in timpul verii cand pielea este expusa la razele puternice ale soarelui. Astfel, prin consumul de prune se pot evita arsurile solare.
Calciul din continutul nutritiv al prunelor ajuta la structura osoasa, iar fierul si magneziul la o mai buna circulatie a sangelui. Astfel, prin consumul acestor fructe sunt imbunatatite sistemul circulator si sistemul osos.
Cand se pot introduce prunele in alimentatia bebelusului
Conform nutritionistilor, prunele se pot introduce chiar in prima etapa a procesului de diversificare a alimentatiei. Astfel ca incepand cu varsta de 6 luni poti sa ii dai bebelusului sa manance prune. Important este sa le speli foarte bine, sa elimini coaja si sa respecti regula celor 4 zile pentru a putea observa o posibila reactie alergica.
Este indicat sa ii oferi bebelusului prune crude si deabia apoi sub forma de compot, dulceata, magiun etc. Datorita gustului aromat, prunele vor putea fi introduse in diverse retete culinare.
Cum se aleg si se pastreaza prunele proaspete
Prunele proaspete apar in piata incepand cu luna mai. Este indicat sa cumperi aceste fructe direct de la agricultori, care cultiva prune la ei in gradina si nu din supermarketuri care aduc fructe din export. O pruna coapta si aromata trebuie sa fie mai moale si sa nu aiba urme de lovituri sau zgarieturi.
Prunele se pastreaza intr-un loc racoros, departe de razele soarelui. In frigider ele pot rezista chiar si 3-4 zile. De asemenea, exista posibilitatea sa usuci prunele si astfel ele vor putea fi pastrate mai mult timp, fara sa isi piarda proprietatile.