Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Ce trebuie sa stii despre alergiile de sezon

Tuse, horcait, secretia nazala si ochii inlacrimati? Daca micutul tau prezinta aceste simptome intr-un anumit anotimp este foarte posibil sa sufere de o alergie de sezon. Pentru a-i putea ameliora starea de discofort si simptomele ti-am pregatit acest articol despre alergiile de sezon.

Definirea alergiei de sezon

In primul rand trebuie sa stii ca o reactie alergica presupune ca organismul sa reprezinte o reactie de respingere la diverse substante care in mod normal sunt inofensive.
Alergia de sezon este cunoscuta si sub denumirea de "febra fanului" sau „rinita alergica sezoniera” si presupune o reactie de respingere a organismului la diverse substante sau plante care apar intr-o anumita perioada a anului. Sistemul imunitar al persoanelor care sufera de astfel de alergie, o data ce intra in contact cu anumiti alergeni, elimina in sange un hormon tisular numit histamina care cauzeaza defapt reactia alergica.

Cauzele alergiei la sezon

Alergia la sezon se manifesta atunci cand copilasul intra in contact cu anumiti alergeni precum iarba, polen, moment in care apar si simptomele neplacute ale alergiei. Sistemul imunitar al persoanelor care sufera de astfel de alergie, o data ce intra in contact cu anumiti alergeni, elimina in sange un hormon tisular numit histamina care cauzeaza defapt reactia alergica.

Precum am afirmat si anterior, alergia de sezon se manifesta in anumite perioade ale anului cand sunt eliminate in aer diverse substante sau polen. De regula, acest tip de alergie se manifesta primavara, cand copacii si florile dau polen, vara cand creste iarba si infloresc anumite flori sau toamna, cand florile buruienilor elimina polen. Astfel, in aceste perioade ale anului un copil cu o alergie de sezon ar putea sa manifeste simptomele alergiei.

Perioada de manifestare a alergiei de sezon

Este important de mentionat ca un copil poate fi alergic la mai multe substante sau la diverse tipuri de polen, motiv pentru care el poate manifesta simptomele alergiei in mai multe perioade ale anului.
Conform unor studii, acest tip de alergie afecteaza aproximativ 30% din oameni, dintre care 40% copii si aproximativ 10-30% adulti.

"Febra fanului" sau alergia de sezon se poate manifesta inca din primii ani de viata sau se poate manifesta chiar si mai tarziu. Astfel, chiar daca un copilas pana la varsta de 5-6 anisori nu a prezentat simptomele alergiei, el poate dezvolta aceasta afectiune mai tarziu. Cu toate ca medicii considera ca alergia nu se poate trata complet, exista unele cazuri de copilasi care au manifestat alergia de sezon doar cativa ani, dupa care s-au vindecat.

Simptomele alergiei de sezon

De regula copilasii care sufera de alergia de sezon manifesta anumite simptome, asemanatoare cu cele ale racelii, insa ele apar in fiecare an. Astfel, daca ai observat ca in fiecare primavara, vara sau toamna, cand florile infloresc si aerul este plin de polen, copilasul tau manifesta urmatoarele simptome, este foarte posibil sa sufere de rinita alergica sezoniera.
Simptomele alergiei de sezon:

  • stranut
  • ochi inlacrimati
  • mancarime la nivelul nasului
  • secretie nazala
  • congestie nazala
  • tuse

 

Este important sa stii ca micutul nu trebuie sa prezinte toate aceste simptome in mod obligatoriu, ci el poate suferi doar de cateva dintre acestea. Asadar, fii foarte atenta la modul in care reactioneaza copilului si ai grija sa nu confunzi raceala cu alergia de sezon.

Alergia de sezon poate presupune si mancarimi sau iritatii in zona ochilor, situatie ce poate duce la conjunctivita alergica. In cazul in care copilasul intampina probleme de respiratie, este posibil ca alergia sa fi determinat si aparitia astmului. Pentru a putea veghea asupra sanatatii copilului este important sa identifici din timp simptomele si sa apelezi la medic pentru tratament si recomandari.

Diagnosticarea alergiei de sezon

O data ce au fost identificate simptomele alergiei, este indicat sa apelezi la medic pentru a putea oferi un diagnostic corect si pertinent. Inainte de consult poti nota simptomele pe care le-ai observat la copil si imprejurarile in care acestea au aparut (ex: primavara, cand geamul este deschis, cand miroase flori, cand s-a jucat in iarba etc).
Pentru diagnosticarea alergiei de sezon medicul va putea apela la una dintre urmatoarele teste alergologice:

  • Test alergologic pe piele: medicul va turna pe pielea copilasului cateva picaturi de substanta alergena pentru a putea observa cum se comporta pielea micutului
  • Test alergologic cutanat: medicul va injecta sub pielea copilasului o cantitate minima de substanta alergena, iar dupa 15 minute acesta va observa daca pielea micutului a manifestat sau nu o reactie alergica.
  • Test alergologic sanguin: este efectuat atunci cand medicul nu poate realiza un test alergologic cutanat si presupune colectarea unei cantitati mici de sange de la copilas pentru a-l analiza in laborator. Totusi, acest test este efectuat in rare cazuri, fiind preferate primele doua variante.

Este important sa stii ca un copil este considerat a fi alergic doar in cazul in care ii iese testul alergologic pozitiv si prezinta simptomele alergiei de sezon. In cazul in care testul iese pozitiv, dar acesta nu prezinta simptome, el nu va fi considerat alergic.

Tratarea alergiei de sezon

Din pacate, in prezent nu s-a identificat un tratament care sa vindece complet alergia de sezon. Totusi, datorita evolutiei tehnologiei medicale, pot fi ameliorate simptomele alergiei. Un prim pas este evitarea contactului cu alergenii care provoaca reactia alergica. Altfel spus, un copil care sufera de alergia la iarba trebuie sa evite sa se joace in iarba sau un copil care sufera de alergie la polen, primavara sau vara, trebuie sa evite sa stea cu geamul deschis sau sa se plimbe prin parc in perioada eliminarii polenului de catre flori sau copaci.

In aceasta perioada este indicat sa nu lasi geamul deschis si sa il speli pe copilas foarte bine pe maini atunci cand vine de afara. De asemenea, pentru a preveni o reactie alergica este indicat sa il schimbi pe copilas de haine imediat dupa ce vine de la joaca (particulele de polen pot ramane prinse de haine).

In unele cazuri, medicii prescriu si un tratament alopat, pe baza de medicamente care ajuta copilasul sa faca fata mai usor simptomelor alergiei. Totusi, un astfel de tratament poate fi stabilit doar de catre un cadrul medical in urma efectuarii testelor alergologice. In cazul in care nu doresti sa apelezi la medicamente, ai posibilitatea sa optezi pentru un tratament homeopat, care se pare ca poate ameliora simptomele alergiei fara a determina efectele negative ale medicamentelor.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie