Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

Cand prea multa imaginatie dauneaza copilului

Cu toate ca studiile psihologice au demonstrat ca imaginatia si creativitatea au un rol important in devzoltarea copilului din punct de vedere intelectual si emotional, exista anumite situatii in care imaginatia poate avea efecte nedorite. Pentru a putea veghea asupra sanatatii copilului, iti vom prezenta situatiile in care imaginatia poate fi daunatoare.

Imaginatia excesiva poate duce la o dificultate a copiilor de a discerne intre o poveste adevarata si una falsa. Desigur ca cei mici pot spune minunate povesti despre cum zboara cu dragoni, cuceresc castele si au prieteni imaginari, dar cei mai multi sunt constienti de faptul ca acest lucru este inventat. In momentul in care copilul nu mai este capabil sa faca diferenta intre real si ireal apare o problema. Solutia nu este suprimarea imaginatiei celui mic, ci mai degraba recanalizarea ei catre obiecte existente. Spre exemplu, activitati precum pictatul, sculptura, desenul sau alte forme de arta fizica contribuie in mare masura la dezvoltarea creativitatii si imaginatiei.

O alta modalitate prin care imaginatia poate crea probleme este atunci cand copilul are un prieten imaginar. Desigur ca pana la un punct, acest lucru este considerat normal pentru aceasta perioada, insa odata ce copilul creste el trebuie sa poata face distinctia dintre un prieten real si un prieten imaginar. Cu toate acestea, atunci cand prietenul imaginar devine o scuza pentru ca cel mic sa nu respecte anumite reguli, parintele nu trebuie sa ii faca pe plac.

Spre exemplu, daca cel mic nu doreste sa isi stranga jucariile pentru ca ”nici prietenul sau nu o face” tu, ca parinte, va trebui sa ii explici ca si respectivul prieten o face si sa nu il lasi sa utilizeze aceasta scuza. Un prieten imaginar poate duce si la ingreunarea formarii altor legaturi de prietenie. Cand se intampla acest lucru, trebuie sa incerci sa il ajuti pe cel mic sa inteleaga importanta prieteniei si sa invete sa socializeze cu cei de varsta sa. Exista mai multe metode prin care il poti ajuta pe copil sa lege prietenii.

O alta problema in ceea ce priveste imaginatia exagerata este determinata de vizionarea diferitelor filme si emisiuni. Scriitorul Seth Mullins sustine ca televizorul este o forma de transmitere a violentei si a actelor de acest gen. Asadar, pentru a fi sigura ca prichindelul tau nu se va confrunta cu tulburari de comportament este indicat sa limitezi accesul la televizor.

Un copil cu prea multa imaginatie este un copil caruia ii este usor sa-si reprezinte personaje pozitive dar si monstri. Cu cat este mai bun in a face reprezentari si a descrie povesti si intamplari, cu atat va putea sa isi imagineze si ”pericolele care apar noaptea” sau ”vrajitoarea din dulap”. Studiile arata ca un copil cu imaginatie bogata este predispus la anxietate deoarece are capacitatea de a-si imagina foarte in detaliu fricile si personajele negative de care se teme. Psihologii sustin ca exista metode de a-l ajuta pe cel mic, o varianta buna fiind insasi imaginatia. Spre exemplu, cel mic poate invata ”vraji” sau anumite ritualuri pentru a goni monstrii. De asemenea, ar putea sa devina un super erou care poate sa lupte cu intrusii.

In final, imaginatia nu este un lucru rau nici pentru cei mici, nici pentru adulti. Din pacate, odata cu varsta, ea scade si accesul la ea devine tot mai dificil. Din acest motiv, e bine sa ii lasam pe copilasi sa isi exprime imaginatia cat mai mult posibil intr-un mod sanatos si pozitiv.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | ANPC | SOL

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this