Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

4 simptome fizice postnatale

Felicitari mamico! Ai trecut peste ce a fost mai greu si acum ai imensa bucurie de a-l tine pe micutul tau in brate. Totusi, mai ai o etapa asupra careia va trebui sa te concentrezi, etapa postnatala. Perioada de dupa nastere presupune perioada de recuperare fizica si psihica a mamicii. Multe femei isi pun intrebarea cat dureaza perioada de recuperare? Ei bine, aceasta difera de la o mamica la alta. Important este sa fii documentata si sa stii ce simptome poti avea dupa nastere.

4 simptome fizice postnatale

1. Vindecarea inciziei

Chiar daca ai trecut printr-o nastere normala sau printr-o nastere cu cezariana, este posibil ca vei avea o mica incizie care va avea nevoie de vindecare. Aceasta incizie va aparea cu siguranta in urma interventiei chirurgicale, insa in cazul unei nasteri naturale, este posibil sa suferi o ruptura a tesutului din zona vaginala, fara ca medicul sa intervina.

La o nastere normala, aceasta incizie presupune efectuarea unei epiziotomii. Aceasta interventie chirugicala mica este efectuata cu scopul de a largi iesirea din vagin pentru aparitia capului copilului. Incizia este vindecata dupa nastere, in cateva saptamani, cu ajutorul unor copci si a unei odihne binemeritate.

Medicii, pentru o vindecare mai usoara, utilizeaza deobicei copci ce vor fi absorbite de corpul mamicii. De regula aceasta rana se vindeca rapid, insa s-au inregistrat si unele cazuri in care locul poate fi inflamat si dureros in prima saptamana dupa nastere. Ceea ce este extrem de important este sa eviti posibilitatea ca locul respectiv sa se infecteze, astfel daca zona perineului este corect ingrijita, infectia nu ar trebui sa apara.

In cazul unei nasteri prin cezariana, incizia va fi mai mare, luand in considerare ca se efectueaza in zona abdominala. De aceea perioada de vindecare este mai lunga si dureaza aproximativ intre 4 si 6 saptamani, variind insa de la o femeie la alta si de la o sarcina la alta.

In cazul in care medicii nu au utilizat copci care se absorb singure, ele vor fi indepartate medical in aproximativ 5 zile dupa nastere. Atunci cand ata de sutura sau copcile iti dau o senzatie de intindere a pielii inseamna ca incepe vindecarea.

Un alt aspect la care trebuie sa fii atenta, dupa o astfel de interventie chirurgicala, este consumarea de lichide pentru a urina mai frecvent si pentru a preveni o eventuala infectie a vezicii urinare. Aceasta poate aparea din cauza acelui cateter care ti-a fost introdus in vezica urinara inainte de operatie. De aceea, odata ce a fost indepartat este recomandat sa bei multa apa si sa ai grija la igiena intima.

2. Lohii

Lohiile sunt secretii sangeroase la nivelul vaginului, aparute in urma eliminarii placentei. Astfel ca odata ce aceasta a fost eliminata natural sau cu ajutorul medicului, ai putea observa, timp de aproximativ 10 zile, aceste mici sangerari.

Culoarea lohiilor se schimba cu trecerea timpului si cu inaintarea procesului de vindecare a zonei, astfel ca in primele 2-3 zile dupa nastere, vor fi de o culoare rosu deschis (asemanatoare cu cele de la menstruatie). Dupa urmatoarele 2 zile, sangerarile scad in cantitate si devin de culoare maroniu inchis, apoi de culoare rozalie.

In ultima zi al vindecarii acestei zone, vei observa ca lohiile au o culoare alba.Acesta este semnul ca zona unde a fost placenta este complet vindecata. Procesul de vindecare difera de la o mamica la alta si de la o sarcina la alta, insa medicii au demonstrat ca la femeile care alapteaza, procesul este mai rapid. Acest lucru se explica prin faptul ca alaptarea stimuleaza uterul sa se contracte si astfel vindecarea poate dura mai putin.

Conform indicatiilor medicale, pana ce lohiile nu dispar, trebuie sa eviti contactul sexual, dar sa si fii atenta sa eviti patrunderea bacteriilor in tractul vaginal, pastrand astfel o igiena a zonei perineului.

3. Contractiile uterine si involutia uterului

La cateva minute dupa ce l-ai nascut pe micutul sau pe micuta ta, uterul se va contracta usor pentru a sigila vasele de sange ale peretelui uterin, ramase deschise in locul unde a fost prinsa placenta.

Aceste contractii uterine sunt cunoscute si sub denumirea de durerile de dupa. Unele mamici relateaza ca acestea se simt ca niste crampe puternice in primele zile, insa odata cu trecerea zilelor, durerea se diminueaza.

Un alt simptom neplacut, aparut dupa nastere, este cauzat tot de aceste contractii care te vor face sa iti simti uterul precum o minge tare in abdomen. Insa nu te speria, aceasta minge va deveni din ce in ce mai mica, pana cand nu vei mai simti nimic prin peretele abdominal. In acest caz apare procesul de involutie, adica uterul se deplaseaza in jos spre pelvis si se retrage apoi in spatele osului pubian.

In cazul in care durerea acestor contractii iti determina o stare de disconfort, poti cere medicului sa iti prescrie administrarea unor analgezice.

4. Constipatia

Dupa nastere, unele mamici au invocat ca un simptom postnatal constipatia. Pentru aceasta, medicii recomanda consumarea de fructe si legume. De asemenea, este indicat sa bei multe lichide pentru o mai buna hidratare si pentru o digestie mai usoara.

Acestea sunt principalele simptome fizice postnatale cu care este posibil sa te confrunti. Important este sa te ingrijesti, sa ai parte de un regim alimentar sanatos si sa incerci sa imparti responsabilitatile cu partenerul astfel incat sa te poti recupera dupa nastere.

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie