Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

4 sfaturi pentru a fi un tatic bun

Atunci cand devenim parinti, prioritatile nostre se schimba, viata primeste alte perspective si ajungem sa ne privim cu alti ochi. Astazi avem foarte multe exemple de tatici exemplari, fie ei celebrii sau nu. Noi am „furat” cate putin din experienta lor si iti impartasim in continuare cateva secrete care sa te ajute sa fii un tatic pe masura asteptarilor copilasului tau.

Surprinzator sau nu, reteta pentru a fi un tata perfect nu exista. Fiecare copil este unic si are nevoi diferite, motiv pentru care nu exista reguli fixe de urmat pentru parinti. Important este ca tatal sa se implice activ in cresterea si educarea celui mic, sa-l faca pe acesta sa se simta iubit si apreciat. Doar astfel un copil va reusi sa-si deschida aripile si sa zboare spre implinirea tuturor viselor. Astfel in vederea indelinirii rolului de tata, iti oferim urmatoarele sfaturi:

1. Fa-ti timp pentru dragalit

Stim ca in societatea in care traim zilele pot sa fie extrem de incarcate si ca fiecare minut conteaza atunci cand te grabesti. Pentru a te asigura ca cei mici isi incep ziua bine, stiind ca tati ii iubeste, organizeaza-te astfel incat sa aveti parte de cel putin 10 minute impreuna.

Poti sa trezesti cu 10 minunte mai devreme si sa-l lasi pe cei mici sa stea in pat cu tine si cu sotia ta. Copiii au nevoie de atingere, de mangaieri si de imbratisari pentru a fi fericiti, deci ce alt mod mai bun de a incepe ziua cunosti decat in bratele celor care ii iubesc cel mai mult? In timp ce va bucurati de clipele petrecute impreuna puteti discuta despre ziua care urmeaza, despre noaptea care a trecut, despre ceea ce-si doresc cei mici sau chiar sa va faceti planuri pentru weekend.

De fiecare data cand esti pe punctul de a cadea tentatiei de a trece peste acest moment din cauza faptului ca ziua ta se anunta a fi extrem de incarcata, aminteste-ti cat de dor ti-e de o imbratisare din partea parintilor si cat de mult apreciezi acum momentele minunate si traditiilor voastre de familie.

Rolul tatalui este deci sa se preocupe de ceea ce numim „lipirea” familiei prin momentele de dragoste si iubire dintre membrii acesteia, momente care se vor transforma in amintiri de neuitat pentru cei mici si care ii vor ghida pe acestia atunci cand isi vor intemeia propria familie.

2. Respecta regula „Tata nu le stie pe toate”

Foarte multi parinti aleg sa delege reguli de urmat pentru cei mici si refuza sa discute atunci cand considera ca au dreptate. De cate ori nu ai primit si tu raspunsul „Pentru ca asa zic eu!” si te-ai simtit neputincios?

Un bun argument si sansa de a-si expune punctul de vedere ii ofera copilului incredere si il ajuta sa-si dezvolte gandirea. Stiind ca are o sansa, copilul va analiza situatia mai in detaliu si va ajunge sa inteleaga consecinta actiunilor sale. Poti alege sa ii spui celui mic „Vreau sa aud si versiunea ta” in loc sa-l pedepsesti sau sa ii impui ceva.

In acest sens, rolul tau este sa-l faci pe cel mic sa inteleaga faptul ca este ascultat si ca in viata nu ai intotdeauna dreptate. Chiar daca ideile tale raman aceleasi vei ramane surprins de cat de inventiv, inteligent si creativ poate sa fie puiul tau si te vei simti mult mai bine in postura de ascultator decat in postura de incontestabila voce a autoritatii.

3. Copiii trebuie vazuti si ascultati

In majoritatea cazurilor, parintii tind sa-i trimita pe cei mici in camera lor, la joaca, atunci cand primesc musafiri sau cand au treaba. Este adevarat, copiii nu trebuie sa asiste la toate discutiile adultilor, dar ei au nevoie sa se simta parte dintr-un intreg pentru a fi motivati sa fie mai buni si sa se dezvolte. Indiferent daca cel mic intelege sau nu ce se discuta la masa adultilor, el trebuie sa aiba ocazii sa se implice activ, aceste discutii fiind cai spre invatare si spre dezvoltarea abilitatilor.

Un copil caruia nu i se acorda atentie va face tot posibilul sa iasa in evidenta, in majoritatea cazurilor prin gesturi extreme si comportamente pe care parintii nu si le doresc. Un tata are rolul de a-l introduce pe cel mic in lumea adultilor, fie si prin discutii care par interminabile si lipsite de sens. Astfel ca, data viitoare cand cel mic te intreaba „De unde vine zapada?” in mijlocul unei conversatii cu prietenul tau, nu-l repezi cu un raspuns sec si introdu-l in discutia da: „Tu de unde crezi ca vine? Intreaba-l si pe prietenul meu sa vedem el ce stie.”. Vei ramane surprins sa-l descoperi pe micul tau inteligent dornic de socializare.

Mai mult decat atat, unul din rolurile unui tata devotat si implicat este sa il indemne pe cel mic sa il introduca in lumea lui, a povestilor si a activitatilor printre jucarii. Ajuta-l pe cel mic sa se simta important si lasa-l sa le povesteasca invitatilor cum a decurs ziua lui. Vei fi mai mult decat satisfacut sa-i vezi bucuria de pe chip atunci cand se va simti in centrul atentiei.

4. Fa-ti planuri, dar invata-i sa-si urmeze inima

Ca parinte, fericirea copilului tau este obiectiv, scop, dorinta si vis. Indiferent de varsta, situatie materiala sau numarul copiilor nostri, ne dorim ce este mai bun pentru ei si ne dedicam viata lor. Este adevarat, copiii trebuie invatati sa-si faca planuri, sa fie pragmatici si sa aiba capacitate de analiza atunci cand este vorba despre viitorul lor, dar nu trebuie uitat faptul ca si chemarea inimii este extrem de importanta.

Ca tata, este posibil sa-ti doresti sa o vezi pe mica ta printesa candva un mare avocat sau pe micul tau astronaut un medic de succes. Acest lucru este perfect normal si de inteles. Problema apare in momentul in care printesa iti spune ca s-a hotarat sa studieze arta si cand micul astronaut nu-si doreste altceva decat sa fie poet. Pusi in astfel de situatii, majoritate parintilor se simt coplesiti cad in capcana in care cred ca stiu ce este mai bine pentru copilul lor, uitand ca puiul este un adult in transformare.

Un tata bun stie sa-si sustina copilul in alegerile pe care le face si il invata pe acesta sa-si urmeze inima. Chiar si cand simt chemarea inimii si a pasiunii, copiii se tem sa o urmeze daca nu au sustinere. Nu-ti fie deci teama sa te transformi intr-un fan al spectacolelor in tutu roz sau al recitalelor de vioara daca stii ca micuta ta zambeste cu sufletul de fiecare data cand are parte de astfel de activitati. Pana la urma urmei acesta este rolul tau, sa fii cel mai mare sustinator al ei, indiferent de alegerile pe care le face.

Dupa cum scriam si mai sus, nimeni nu iti va oferi vreodata cheia spre a fi cel mai bun tata din univers. Si acest lucru pentru ca cei mici nu au nevoie de cel mai bun tata din lume, ei au nevoie de super-eroul lor care ii invata sa asculte, sa iubeasca, sa se implice si sa isi urmeze inima pentru a fi fericiti. Asuma-ti rolul si fii in fiecare zi mai bun. Nu pentru tine, pentru copiii tai!

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie