Nu ai nici un produs in cos

Product was successfully added to your shopping cart.

3 mituri gresite despre Attachment Parenting

Cu toate ca psihologii au demonstrat ca educatia bazata pe attachment parenting este benefica pentru copil, unii parinti sunt rezervati in a adopta acesta metoda.

Principalele mituri cu privire la attachment parenting

1. Parintii nu lasa copii sa planga

In acest caz, parintii care se incadreaza in acest concept, isi lasa copii sa planga in unele situatii, dar totusi inteleg si constientizeaza faptul ca prin intermediul plansului copilul doreste sa transmita un anumit mesaj si din aceasta cauza el nu trebuie sa fie ignorat. Attachment Parenting semnaleaza faptul ca micutii, la o varsta frageda nu pot sa isi exprime verbal nemultumirile, supararile sau temerile si de aceea ei incearca sa comunice cu parintii prin intermediul plansului. Asadar, ignorarea copilului este o greseala grava, pe care din pacate multi parinti o comit.

2. Parintii nu sunt autoritari

Autoritatea nu trebuie manifestata neaparat prin ton ridicat, frunte incruntata sau pedepse. Attachment Parenting sustine ideea conform careia copii pot sa inteleaga autoritatea si prin gesturi ferme si prin intermeidul cuvintelor. Asadar, un copil va putea intelege mai usor ceea ce i se spune daca parintele utilizeaza un ton calm si intelegator.

Nu trebuie sa fie confundata autoritatea cu pedeapsa sau forta fizica a parintelui deoarece adevarata putere consta in modul in care copilul poate fi convins sa actioneze in mod corect, fara a fi ranit din punct de vedere emotional. Attachment Parenting se concentreaza asupra binelui copilului si recunoaste importanta limitelor, regulilor, programului, insa fara a-l traumatiza pe copil.

O viata care sa fie bazata doar pe reguli, norme si program ar putea sa determine ca micutul sa se simta frustrat si de aceea sa adopte un comportament introvertit sau chiar agresiv. Copilului trebuie mai intai sa inteleaga motivul pentru care trebuie s actioeneze intr-un anumit mod, motiv pentru care parintii trebuie sa ii arate, sa i explice cu rabdare si sa il ajute in primele sale incercari. Pentru a putea intelege mai usor acest mecanism te poti gandi la modul in care l-ai invata pe copil sa mearga pe bicicleta.
Daca il vei urca in mod fortat pe bicicleta, ridicand tonul si obligandu-l sa pedaleze, este posibil ca acesta sa refuze mai refuze sa mearga pe bicicleta sau sa cada mai mereu. Pe de alta parte, daca ii arati cum functioneaza bicicleta, cum ar trebui sa urce, sa pedaleze si sa isi tina echilibrul, este posibil ca micutul sa fie mai interesat de aceasta activitate. Odata ce s-a urcat pe bicicleta este importanta acea parte in care mergi langa el si tii de bicileta cu ambele maini, apoi cu o mana, iar in cele din urma in supraveghezi din departare. Acest proces trebuie sa fie aplicat in toate actiunile pe care le va invata copilul.

3. Parintii uita statutul lor de adult

In cazul Attachment Parenting-ului nu este vorba de faptul ca parintii uita sa fie adulti, ci este vorba de faptul ca ei au capacitatea de a se transpune in mintea copilului, intelegandu-i astfel nevoile si capacitatile. Trebuie sa intelegi faptul ca uneori este posibil ca puiul tau sa nu inteleaga ceea ce ii ceri si de aceea sa nu actioneze conform asteprarilor tale. In acest caz trebue sa actionezi cu rabdare si sa incerci sa ii vorbesti pe intelesul lui.

Daca ii vei spune ingerasului tau ca nu are voie sa stea afara cand se intuneca pentru ca sunt vagabonzi, este probabil ca acesta sa nu actioneze conform sfaturilor tale, tocmai datorita faotului ca nu intelege ce rau ar putea face vagabonzii. El nu va putea intelege ce inseamna beat, aflat sub efectul drogurilor sau alte situatii care pot determina oamenii sa actioneze in mod agresiv. De aceea este recomandat sa incerci sa ii explici pe intelesul sau de ce ar trebui sa fie in casa atunci cand se intuneca. In acest sens nu trebuie sa intelegi ca micutii nu sunt inteligenti, ci sunt doar limitati datorita lipsei de experinta. Aici intervine rolul tau de parinte de a-l invata pe copil, pas cu pas ce este viata si cum ar putea sa se descurce.

Stim ca uneori este foarte greu sa respecti toate aceste reguli, mai ales daca luam in considerare ca statutul de parinte apare bursc, dupa 9 luni, fara o anumita pregatire. Totusi, trebuie sa te gandesti cat de binecuvantat/a esti ca ai aceasta ocazie de a-l invata pe micutul tau tot ce stii. Chiar daca uneori vei gresi, fii sigura ca ingerasul tau va intelege si te va ierta. Important este sa creezi o legatura deosebita si unica intre tine si copilul tau, astfel incat acesta sa nu ezite niciodata sa apeleze la tine, indiferent de situatie.

Tu ce parere ai despre Attachment Parenting?

Termeni si conditii | Politica de confidentialitate

Numar inregsitrare ANSPDCP 23290 | Bebebliss este marca inregistrata cu nr. 124720

Suna-ne: 021-2201010
Share this
preferinte cookie